Vincze közel a bajnoki címhez

Létrehozva 2019. augusztus 26. (hétfő)

Vincze közel a bajnoki címhezMegismételte tavalyi sikerét, ismét megnyerte a Steelvent Ózd Rallye-t Vincze Ferenc. A szécsényi versenyző számára ez a győzelem többet ér, mint egy „átlagos” diadal. Egyrészt közel a lakóhelyéhez zárt az élen, másrészt az idei negyedik sikerével nagyon közel került ahhoz, hogy pályafutása során először abszolút bajnoki címet szerezzen.

A hazai első osztályú sorozat ötödik állomása még pénteken a hagyományos ózdi prológgal kezdődött. A salakversenyen – ami nem számított bele a futam értékelésébe – Lovász Pál és Kürti Tamás volt a leggyorsabb, a másnapi éles száguldás viszont egyértelműen Vincze Ferencről szólt. A királdi körön ugyan a nyitó szakaszt rádiózási gondok miatt etapként teljesítette a mezőny, utána viszont hatalmas tempót diktáltak az élen álló egységek. Vincze Ferenccel a címvédő Hadik András és az ugyancsak dobogóesélyes Velenczei Ádám vette fel a harcot. Turán Frigyes műszaki hiba miatt kénytelen volt idő előtt feladni a küzdelmet, Balogh János pedig még a verseny előtti teszten törte össze a Skodáját, így két Top-párossal kevesebb küzdött a dobogós helyezésekért.

Vincze a technikás királdi, és az egyaránt rendkívül tempós hangonyi és zabari pályán tizennégy másodperces előnyt szerzett az első napon, ami jó lehetőséget kínált arra, hogy valamelyest taktikázzon a nógrádi és a hevesi gyorsokon.

- Nem lehet végig száz százalékon autózni, mert ezeken a gyorsokon hamar rajtaveszthet az ember – mondta a szombati ózdi célban a napi győztes, Vincze Ferenc. – Természetesen nem ez nem azt jelenti, hogy ráülhetünk erre a különbségre, de ésszerűtlen kockázatot nem fogunk vállalni.

Vasárnap ugyancsak a három éllovas tűnt ki a mezőnyből. A miskolci Hadik András igyekezett tartani magát, de az utolsó kör előtt így is nagyságrendileg húsz másodperces hátrányban volt az éllovashoz képest. A közkedvelt ceredi pályán nem mindennapi dolog történt. A 13 kilométeres gyorson Hadik és Velenczei tizedre azonos időt ment, Vincze pedig csupán egy tizeddel maradt le tőlük. Ez is érzékeltette, hogy a legjobb hazai ralisok között mennyire kicsi a különbség. A salgótarjáni célban végül Vincze örülhetett a győzelemnek, de a második Hadik András is értékes pontokkal gazdagodott.

- Ennyi volt ebben a hétvégében, őszintén be kell látni, hogy reális esélyünk ezúttal a második hely megszerzésére volt - tette hozzá Hadik András. – Szombaton feszegettük a határainkat, vasárnap viszont már a nagyobb hátrány tudatában nem voltam annyira „éles dárda”. Ebben a mezőnyben tizenöt-húsz másodperc jelentősnek mondható, hiszen a szakaszok többségén tizedek döntöttek. Vincze Feriék pokolian gyorsak voltak, gratulálunk nekik. A hátralévő két hétvégén az éves második helyezést még megcsíphetjük. Ezért fogunk hajtani, a novemberi ERC-futamot nagyon várjuk.

Az Országos Rallye Bajnokságból még két hétvége van hátra. Októberben a nagy hagyományokkal rendelkező Mecsek Rallye-n találkozik a mezőny, november 8-10-e között pedig az Európa-bajnoki futamnak számító Nyíregyháza zárja az idei programot, amelynek a mért szakaszait a Zemplénben jelölik ki.

A Steelvent Ózd Rallye végeredménye:

1. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia R5) 1:03:09,3
2. Hadik András, Deák Attila (Ford Fiesta R5) +19,6
3. Velenczei Ádám, Zsíros Gábor (Citroen C3 R5) +23,0
4. Német László, Szabó István (Skoda Fabia R5) +56,2
5. Bodolai László, Szőke Tamás (Ford Fiesta R5) +1:01,4
6. Trencsényi József, Verba Gábor (Skoda Fabia R5) +2:00:0