Számtalan újdonság az Ózd-Salgón

Létrehozva 2019. augusztus 11. (vasárnap)

Számtalan újdonság az Ózd-SalgónAz ORB mezőnye az ötödik, a Rallye2 és a Historic párosai pedig már a hatodik versenyhétvégére készülnek. Augusztus 23-25-e között az Ózd-Salgó Rallye-val folytatódnak a hazai sorozatok, méghozzá a hagyományokat folytatva, aszfaltos gyorsasági szakaszokon. Három megye, két központ, számtalan újdonság és érdekesség vár a versenyzőkre és a kilátogató érdeklődőkre ezen a hétvégén.

Ózdon bő egy évtizede, 2008 nyarán rendeztek először önálló első osztályú futamot, majd némi szünet után az elmúlt esztendőkben a versenynaptár stabil tagjává vált. Az idei programban az átvételek és a pályabejárás után természetesen a stadionban megtartott salakpályás körverseny is helyet kapott. A prológon a Historic, az ORC és az ORB párosai vonulnak fel, vélhetően többezer érdeklődő előtt. A mindig jó hangulatú felvezetés után, másnap már élesben zajlik a küzdelem.

A legjobbak előbb a hegyháti, királdi körpályát teljesítik, majd az évtizedes szünet után visszatérő Hangony – Domaháza, végül a versenyzők által is közkedvelt Domaháza – Zabar gyorsasági következik. Mindhárom pályán háromszor halad végig a mezőny, a szervizparkot pedig Ózdon állítják fel.

Eközben, mármint szombaton a Rallye2 már Salgótarjában készül, az átvételeket követően a nógrádi megyeszékhely belvárosában csalogatják a közönséget. A két évvel ezelőtti mintára bonyolítják le a délutáni órákban a prológ ugyan nem számít bele az értékelésbe, de a másnapi csata előtt remek felvezetésnek ígérkezik.

Vasárnap Nógrádban és hevesi utakon folytatódik, és fejeződik be az Ózd-Salgó Rallye. A záró napra kijelölt pályák között is találkozhatunk újdonsággal, hiszen a Mátrakeresztes – Mátraszentimre közötti szakasz hosszú évekkel ezelőtt szerepelt csupán a magyar bajnokság programjában. A Salgótarján – Vizslás és a Cered – Zagyvaróna gyorsaságik esetében pedig megfordította az irányt a rendező, így gyakorlatilag ezek is régen használt útvonalnak számítanak. A futam díjkiosztó ünnepségét Tarján belvárosában tartják, itt köszöntik a célba érkezett versenyzőket.

A magyar bajnokságot jelenleg Vincze Ferenc és Bacigál Igor (Skoda Fabia R5) vezeti, megelőzve a Balogh János, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5), valamint a harmadik Turán Frigyes, Bagaméri László (Ford Fiesta R5) egységet. Az élmezőnyben azonban számolni kell a jelenleg negyedik Velenczei Ádám, Zsíros Gábor (Citroen C3 R5), valamint a címvédő Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) kettőssel ís. Az kisebb kategóriákban is óriási csata várható, így biztos, hogy jól fog szórakozni a kilátogató közönség a magyar ralibajnokság következő futamán.


Fotó: DuEn.hu